mandag 21. mars 2011

Melk for sterke bein er en myte

I følge en ny studie utført på 500 000 (ja, du leste riktig, så mange!) mennesker, fører ikke melk til lavere risk for å utvikle osteoporose, eller beinskjørhet. Faktisk er melk med på å øke risken for ulike typer kreft!

For å understreke dette, viser forskere til det asiatiske kostholdet, hvor man har svært lavt inntak av animalsk protein og melke-produkter, og sammenligner det med det Vestlige kostholdet. Sammenligningen viser at asiater har svært lav beinskørhetsrate, mens land som USA, England og Sverige, hvor inntaket av malk er svært høyt, er de ledende landene innenfor denne sykdommen.

Det med at melk er nødvendig for sterke bein er kun en myte som melkeindustrien vil ha oss til å tro på. Hvis vi alle innså sannheten, ville jo de miste mye av inntektene sine. Og det vil de jo ikke risikere!

Her kan du lese en nærmere beskrivelse av studien på engelsk: New study; milk increases cancer-risk

I tillegg vil jeg anbefale de som virkelig er interessert i dette, å se denne videoen:




Den er veldig lang (1 time og et kvarter omtrent) så den er vel bare for de som virkelig er interessert i å bevise at 
a) melk ER nødvendig. Beklager peepz, det er ikke det... Kan bare skuffe dere med en gang. 
b) at melk IKKE er nødvendig, hvilket jeg har sagt allerede og dere er altså de som har forstått dette. 

Et siste spørsmål: Hvorfor sier man at det er nødvendig å drikke melken til et annet dyr? Og hvorfor akkurat ku-melk? Ville du drukket melken til hunden din? Eller katten?
Og det er en grunn til at man ikke drikker melk fra sin mor resten av livet! Kalven trenger melk fra moren sin akkurat som vi trenger melk fra vår mor når vi er små. Men vi SLUTTER med det etter en stund, så hvorfor går vi over til å drikke den melken som KUA bruker for å gjøre sitt avkom klart til å møte livet? Kalven slutter jo også å drikke melk, den går over til gress. 

Hvorfor drikker vi melk? Nei, si det. Forstå det den som kan. 

7 kommentarer:

  1. "Hvorfor drikker vi melk?"
    Det er godt, vel.

    SvarSlett
  2. Det at noe er godt rettferdiggjør ikke at vi utnytter andre arter! Den melken er ikke beregnet på oss i det hele tatt, og ikke er vi laget for å drikke den heller.

    SvarSlett
  3. Kvifor "utnyttar" du plantar då?
    Kva er gale med å "utnytta" dyr?

    SvarSlett
  4. Vel, litt elementær biologi: Planter har ikke et nervesystem, derfor føler de ikke smerte. Dyr HAR et nervesystem og føler de samme hoved-følelsene som vi mennesker (smerte, glede, frykt etc.)
    Det å spise noe som har levd hele sitt liv i et miserabelt miljø, hvor den siste følelsen var frykten som kom av å bli transportert tettpakket sammen med felles ulykkelige, er ikke noe jeg vil.

    Dessuten så "utnytter" kjøttetere planter også, i tillegg til dyrene, ved at dyrene spiser plantene, og deretter blir dyrene spist av menneskene. Derfor "utnytter" dere BÅDE planter og dyr, mens vi veganere bare "utnytter" plantene, som du sier =)

    SvarSlett
  5. i) Viss denne "utnyttinga" skaper smerte for dyra, arguendo, kvifor er det gale?
    ii) Korleis veit du akkurat kva t.d. mjølkekyr tenkjer om livet sitt?
    iii) Kvifor tenkjer du at mjølking skaper smerter?

    SvarSlett
  6. Okay, nå må jeg ærlig talt spørre om jeg misforstår det her: sier du at det ikke spiller noen rolle om dyr føler smerte?! Du bryr deg altså ikke om at felles skapninger lider?!

    Jeg kan ikke vite hvordan kyr tenker om sitt liv, men jeg vokste opp på gård og jeg VET at kyr har følelser. Det å leve et liv preget av frykt vil jeg ikke være med på å promotere.

    Melking skaper smerte ved at kuen blir skilt fra kalven sin, som egentlig skulle hatt den melken som vi stjeler. Den smerten en mor føler når hun blir skilt fra sitt barn er ubeskrivelig. Dessuten forer vi kyrne med hormoner som får jurene til å bli altfor store, så store at det faktisk gjør vondt for dem. Bare fordi at vi skal få "mest for pengene"

    SvarSlett
  7. i)"Du bryr deg altså ikke om at felles skapninger lider?!"
    Det er ei grense, og innanfor den grensa er det greit med pinsle. Pinsle som fører til noko godt.
    Pinsle som ikkje fører til noko godt, er dumt.
    Du då? Kvifor er det ille at dyr har smerte? Eller berre tek du det for gjeve?

    ii) "Jeg kan ikke vite hvordan kyr tenker om sitt liv, men jeg vokste opp på gård og jeg VET at kyr har følelser. Det å leve et liv preget av frykt vil jeg ikke være med på å promotere."
    Sidan menneske er sjølvbevisste, er det ein skilnad mellom frykt hjå menneske og frykt hjå dyr. Kyr blir vane med livsstilen deira, og det same gjeld sauer.
    For øvrig er det ein viss skilnad mellom hønsefarmar med 30 høner/meter og den gjennomsnittlege mjølkegarden.

    iii) "Melking skaper smerte ved at kuen blir skilt fra kalven sin"
    Ei ku venjer seg raskt til å leva utan ein kalv. In English: You're making a mountain out of a molehill.

    iv) "Den smerten en mor føler når hun blir skilt fra sitt barn er ubeskrivelig."
    Ei (psykisk normal) menneskemor er ein litt annan ting enn ei dyremor, av di dyremora går etter instinkt.

    v) "melken som vi stjeler."
    Men viss kua er eigd av menneske, og dei same menneska mjølkar henne, er ikkje det steling.
    Kvifor kallar du det då steling? Kan ikkje menneske eiga dyr? Kvifor ikkje?

    vi) "Dessuten forer vi kyrne med hormoner som får jurene til å bli altfor store, så store at det faktisk gjør vondt for dem. Bare fordi at vi skal få 'mest for pengene'"
    Seier du det? Det visste eg ikkje. Spørsmålet mitt er då kor mykje smerte dei hormona skaper.
    Men det er på ein måte bra: for å få same mengde mjølk utan hormon, måtte det fleire kyr til. Me sparer dermed fleire kyr for smerte.

    SvarSlett